14 Mart 2010 Pazar

Bu gidişle...




Son dönemde gündemi birazcık takip edenler bilir, önce Amerika Birleşik Devletleri'nde ardından da İsveç'te de bizim sözde, onların gerçek diye nitelendirdiği Ermeni soykırımı tanındı.
Hele İsveç'te yapılan bir oylama vardı ki, biz Türkler için oldukça evlere şenlikti. İlk olarak milletvekillerinden Mehmet Kaplan ile başlayalım... Kendisinin mensubu olduğu parti "evet" diyeceğinden çekimser kalmayı kabul etti. Ancak kendi partisinin "hayır" diyeceği Gülcan Avcı'nın tam tersi istikamette ilerleyip oyunu "evet"e bastığını öğrendik.
Gazeteyi elimize aldığımızda milliyetçi duygularla okursak, "Ulan sizin gibi Türk olmaz olsun"la başlayıp, onlarca küfrü arka arkaya sıralamamız normal.
Ama şöyle bir açıdan yaklaşırsak, internette ve gazetelerden yaptığımız mini araştırmalardan görülüyor ki, Kaplan'ın İsveç'te geleceği parlak. Bakmayın öyle sakallı falan olduğuna... Kendisinin İsveç siyasetinde önemli noktalara gelmesi bekleniyor. Hatta seçildiğinde Cumhurbaşkanı ile Başbakan aramış kendilerini, tebrik etmiş.
Gülcan Avcı'ya gelince, kendisi Kürt kökenli. Çok milliyetçi bir bakış açısından bakmayayım diyorum ama dayanamıyorum. Bugün Hürriyet gazetesinde yazılanlardan yola çıkarsak, Gülcan Hanım; Kürtlere soykırım yapıldığını iddia etmiş. Tamam belki son yıllarda bir gerinlik var. Bir çatışma var. Ama kimse de kalkıp, kendi hayatını sürdüren bir vatandaşa etnik kimliği ile sataşmamıştır bu ülkede (Ha arada zencilere Arap aşağı, Arap yukarı diye takılmalar olmuştur. O kadar).
Kendisi Türkiye'nin içinde bulunacağı durumu hiçe sayarak, duygularıyla hareket edip oyunu "evet"ten yana kullanmıştır.
Elbette kişilerin vereceği oylar kendi bilecekleri iş. Şimdi gelelim işin öteki boyutuna...
Amerika'nın soykırımı tanıyacağını kabul eden yasa tasarısı ne ilginçtir ki 23'e 22 gibi 1 farkla kazanmıştır.
Aynı şekilde, İsveç'te de 88 kişinin çekimser kaldığı seçimlerde 131'e 130'luk bir deplasman yenilgisi daha almışız.
Yani bu seçimlerin hiç birisinde Ermeni soykırımını isteyenlerin beklediği büyük bir galibiyet yok. Hep son dakika golleriyle kazanmış rakibimiz.
Biraz Polyanna'cılık yapıp, bardağın dolu tarafını görürsek, "Soykırım yapılmıştır", diyenler kadar o ülkelerde. En azından vatandaşta olmasa bile, onların seçimi ile başa gelmiş parlamenterler var.
Evet, şu anda yenilgiler aldığımız doğru. İddialara göre İngiltere de bu olayı tanıyacak ülkelerden birisiymiş. Diasporanın kuvvetli bir şekilde çalıştığı şunu unutmamalıyız ki, "Hiç bir devlet geçmişi ile yargılanmamalı!".
Tam tersi olur da, bu olay daha fazla ülkede tanınmaya başlarsa, biz de her tanıyan ülkenin büyükelçisini istişare için buraya çağırırsak, ohooo.. İşimiz var demektir, bu gidişle bütün ateşelerimiz Ankara'dan çıkamayacak. Eyvah eyvah!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder