29 Nisan 2011 Cuma

Bir rap ikonu olarak Snoop Dogg...





Günün anlam ve önemine uygun olarak William ve Kate'e buradan mutluluklar diliyorum... Bugün twitter'da sık sık bahsettiğim, Snoop Dogg'un Prens William'ın isteği üzerine yazdığı şarkı "Wet"i dinlerken yazıyorum bu şarkıyı..
Konumuz bir rap ikonu olan Snoop Dogg...
Calvin Brozadaurs isimli bu yetenekli, sevimli, zayıf, uzun boylu abimizin kariyeri hakkında bilgilendirme geçmeyeceğim... Çok merak eden google'dan bakabilir (google işletim sistemli telefon kullanıyorum ya reklamını yapıcam diye anlaştık. 1 gb internet veriyorlar).
Düşünün bundan birkaç yıl öncesine kadar yasal nedenler nedeniyle (çete üyesi olmak) İngiltere'ye alınmayan bir şarkıcı nasıl oluyor da Prens'in isteği üzerine şarkı yapabilecek kapasiteye ulaşıyor...
Aslında bu Snoop Dogg'un son yıllarını değerlendirme yazısı olarak anılabilir. Biraz geçmişe, biraz günümüze bakarak, biraz wikipedia benzeri bilgilerle değerlendirme yapalım.

Snoop Dogg kariyerine Dr Dre ile başladı. Şu dönemde bile çok büyük bir prodüktör olan Dre'nin en büyük keşiflerinden birisi Snoop Dogg... Peki nasıl oldu da şu sıralar Katy Perry gibi isimlerle bile düet yapmaya başladı?
Snoop Dogg, 1980'lerin sonundan bu yana rap dünyasının içinde. Bu yolculukta efsanelerden 2pac (RIP), Nate Dogg (RIP), Ice Cube, Dr Dre, MC Ren, NaS ve adını yazmaya üşendiğim onlarca isimlerle çalıştı. Çok önemli hitlere imza attı.

Snoop Dogg'un ilk çıktığı günden bu yana kliplerine baktığımızda, hep bi dalga geçme havası vardı... Çok ciddi, gangsta diye tabir ettiğimiz klipleri (bkz Vato) mevcuttu. Ama o funk müziğe yakın olan rap türü ile sürreal bi şekilde rap yapmayı tercih etti. Kliplerinde kendiyle dalga geçmesine rağmen saygınlğığını korumasını bildi. Bunun temel sebebi ise her zaman satan işlere imza atmasıydı.

Kartlarını doğru oynayan Snoopy, bugünlerde Samsung'un 4G teknolojisinin reklam yüzlerinden birisi. Düşünün 19 yaşında hapishanede olan bir adam şimdi dünya iletişim markalarından birisinin reklam yüzü. Bu herkesin kolay yapabileceği bir şey değil.
Snoop Dogg'un buraya gelmesinde müziğinin yanı sıra patronvarı bir havasının da olması yatıyor.
Kendisine gelen tekliflerin neredeyse birçoğuna olumlu yanıt veren, sempatik olan (o tiple sempatik oluyor mu demeyin, valla çok sevimli) Snoop Dogg, farklı projelerde yer almasını bildi.

The Blue Carpet Treatment albümünü ise, "Büyük bir adamın, en büyük olma yolundaki hikayesi" olarak yorumluyor... İşte en büyük adam olurken, Snoop Dogg çok büyük kazanımlarda bulundu. Bunlar neler mi ?
Rap dünyasında sarsılmaz bir yer. Belki kendisi rap müziğin mucidi değil ama bu müziği çok daha fazla kitlelere ulaştırmayı başardı.
Bunun temelinde de east-west gibi davaları aşabilmiş olması. Düşmanca tavır takınmadı kimseye. Hoş "20 saniyede bir ünlü" programında, Kanye West'i bu piyasadan silmek istediğini söylemişti ama Doggumentary albümünde John Legend ve Kanye West ile birlikte çalıştı.
İşte bütün bu her şeyi aşmış tavrı, umursamazlığı, kendisi ile eğlenebilmesi Snoop Dogg'u diğerlerinden farklı bir yere taşıdı.
Snoop Dogg'un son dönemde farklı işlere imza attığını sorgulamaya da pek gerek yok. Sebebi çok basit. Sıkıldı. "20 yıla yakındır rap müzik yapıyorum. Birlikte çalışmadığım kimse kalmadı. Artık farklı işler yapmak istiyorum. Mick Jagger, Madonna düet yapmak istediğim isimler" demişti.

Snoop Dogg, bu doğrultuda çıkan, "Malice'n'Wonderland" ve "Doggumentary" albümlerinde autotune denilen türe eğildi. Bu yolda, The Dream, Terrace Martin gibi isimlerle çalıştı. 2008'de çıkan, Ego Trippin'de ise yine farklı isimlerle birlikteydi. Genç nesile el verdi.
Şu sıralar, abuk subuk şarkılarla kulaklarımızı doldursa da Snoop Dogg vazgeçilmez bir rap müzisyenidir. Kendi deyimiyle dediği gibi çok büyük bir isimdir.
Dipnot: Şu sıralar Swizz Beatz'le bir albüm hazırlığında. Doggstyle 2 adını verebileceği konuşuluyor. Gerçek bir rap albümü ile Snoop Dogg'u yeniden aramızda görebiliriz.
Shizzle ma nizzle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder